11. Sınıf Alan Değiştirme Şansı

Sınıf Alan Değiştirme Şansı

Eğitimde alan tercihi ya da üniversitede bölüm tercihi öğrencilerin gelecekteki hayatını etkilediği için son derece önemli seçimler arasında yer almaktadır.  Özellikle lisede yapılan alan seçimi sonrasında bazen derslerin ağırlığı ile bazen de bölüm ile oluşan ilgisizlikten dolayı pişmanlıklar da oluşmaktadır.  Tam da böyle durumlarda alan değiştirme şansı öğrenciler için bir kurtarıcı olarak yetişmektedir.  Alan değiştirme ile öğrenciler hayatlarının daha  ilk aşamasında yaptıkları hatadan bir an evvel dönmüş olmaktadır. Lisede alan seçimi 10. Sınıfta yani lise ikinci sınıfta yapılmaktadır. Fakat bu dönemde bazı öğrenciler derslerle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarından ya da çevre tarafından yapılan yanlış yönlendirme ile alan konusunda yanlış kararlar vermektedir.

Öğrenciler 11. Sınıfa geldiklerinde yaptıkları alan seçimi ile ilgili dersleri ağırlıklı olarak almaya başlamaktadır.  10. Sınıfta fen bilimleri bölümünü seçen öğrenciler fizik kimya ya da biyoloji ağırlıklı ders görmeye başlamaktadır.  Aynı şekilde Türkçe matematik bölümünü seven öğrenciler bu iki ders ağırlıklı bir ders programı ile karşılaşmaktadır. Sosyal bilimler bölümünde ise öğrenciler tarih coğrafya ağırlıklı bir ders görmektedir. Alan seçimi için dil bölümünü seçen öğrenciler ise genelde İngilizce ağırlıklı bir ders programı görmektedir.  Fakat bu dersler ile karşılaştıktan sonra seçtiği bölüm konusunda sıkıntı yaşayan ve derslere karşı ilgisiz kalmaya başlayan öğrenciler 11. Sınıfa geldiklerinde bölüm değiştirme şansı elde etmektedir.  Bir hata yaptığı kanısına varan ve bu hatadan dönmek isteyen öğrenciler için büyük bir şans kapısı aralanmaktadır.

Yapılan hatadan dönmek isteyen öğrencilerin ise bir üst sınıfa geçmeyi hak etmiş olmaları gerekmektedir. Alan değiştirme şansı elde eden öğrenciler bir üst sınıfa geçmediği takdirde böyle bir hak ile karşı karşıya kalma gibi durumları da bulunmamaktadır.  Alan değiştirme seçeneği bulunan öğrencilerin daha önceden alan değiştirip değiştirmediğine bakılmaksızın bu işlem yapılmaktadır.  Öğrenciler girecekleri sınavlarda bu seçim ile değerlendirme yapmaktadır. Yakalanan şans ile öğrenciler istedikleri bölüm tercihini de büyük bir kolaylık ile yapmaktadır ve geleceğine bu bölümler ile istediği gibi yön vermektedir.

11. Sınıf Alan Değiştirme Şansı
5 (100%) 2 votes