DGS Sınavı İle Geçilen Bölümler

İki yıllık yüksek okullardan dört yıllık lisans programlarına geçişi sağlayan DGS ile öğrenciler hayal ettikleri bölümü okumaktadır. Fakat bu sınav ile geçiş yapmadan önce yapılacak üniversite tercihleri oldukça önemlidir. Çünkü DGS ile her bölüm 4 yıllık lisans programına geçiş hakkı vermemektedir. Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık lisans programına geçiş hakkı veren bölümler ise genelde hukuk, beslenme ve diyetetik, gazetecilik, pilotaj gibi bölümlerdir. Bu bölümler ile ilgili iki yıllık yüksek okul mezunları 4 yıllık bir lisans programı için DGS kanalından mutlaka geçmelidir.

140 dakika süren Dikey geçiş Sınavı sabah saat 09.30’da başlamaktadır. Sınavda adaylara toplam 140 dakikada iki bölümden oluşan sorular sorulmaktadır. Bu sorular sayısal ve sözel iki bölümden oluşmaktadır.120 soruda yetenek testinden oluşan sorular da yer almaktadır. Bu sınav sonrasında ÖSYM tarafından hazırlanacak tercih programı ile adaylar4 yıllık bölümlere geçiş için tercih yapacaktır. Yapılan tercih sonrasında ise yine ÖSYM tarafından açıklanacak tarih ile sınav yerleştirmeleri belli olacaktır. Genelde Ağustos ayının ilk haftasında belli olan tercihler sonrasında öğrenciler kayıt işlemlerine başlamaktadır. DGS sonrasında yerleştirmede öğrencilerin puanları ve üniversitelerin kontenjanları etkili olacaktı. Bu başlıklar ile sınav sonrasında yerleştirme puanları belli olacak ve adaylar bu puanlar üzerinden işlem yapacaktır. Yerleştirme için puanı yüksek olan öğrencilere öncelik verilecektir.

DGS’de geçiş hakkı tanınan bölümler ise şu şekilde sıralanmaktadır. İlk sırada herkes tarafından tercih edilen Adalet bölümü yer almaktadır. bu bölüm sonrasında öğrenciler hukuk için geçiş yapmaktadır. Anestezi bölümü okuyan öğrenciler ise mezuniyet sonrasında hemşirelik ve benzeri bölümlere geçiş yapmaktadır. Aşçılık bölümü bitiren iki yıllık mezunu öğrenciler Aile ve Tüketici Bilimleri, Gastronomi, Diyatetik gibi bölümlere geçiş yapmaktadır. Balon pilotluğu bitiren öğrenciler ise pilotaj bölümüne devam etmektedir. Çocuk gelişimi bölümü de öğrenciler tarafından en fazla tercih edilen bölümler arasında yer almaktadır. bu bölümü bitirenler çocuk gelişimi ve okul öncesi öğretmenliğine geçiş yapmaktadır.  Değirmencilik, diyaliz, fizyoterapi, insan kaynakları yönetimi de bu bölümlerden bazıları arasında yer almaktadır.

DGS Sınavı İle Geçilen Bölümler
Lütfen Yazımızı Değerlendiriniz...