Web sitemize hoşgeldiniz, 29 Haziran 2017

Lisede Alan Seçimi Ne Zaman Yapılıyor?

Eğitimde branşlaşma herkesin ilgisine göre bir bölümde okumasından oldukça önemlidir.  Yeteneklerin keşfedilmesi, iş gücü verimliliğinin artırılması için alan seçimi son derece gereklidir.  Fakat ülkemizde bölüm secimi konusunda öğrenciler genelde yetenek ya da ilgiden daha azla bir şekilde gelecek kaygısına önem vermektedir.  Elbette böyle bir tedirginlik ile yapılan secimler de hiç sağlıklı olmamakla birlikte gençlerin tüm hayatını etkilemektedir.  Bu bakımdan özellikle lise 2 yanı 10. Sınıfta yapılacak olan bölüm secimi öğrencilerin bilgili bir şekilde yapması gereken seçimler arasında yer almaktadır. LYS YGS puanları hesaplanarak gelecekte belirsiz durumda olan iş imkanları hesaplanarak bu tercihin yapılması ise çok yanlıştır.

Genelde lisede yapılan bölüm seçimlerinde öğrenciler sayısal bölüm yani fen bilimlerini tercih etmektedir.  Bunun em büyük nedenlerinden biri meslek secimi olurken bazen sırf toplum baskısı ile bile bu bölüm tercih edinmektedir.  Fakat lise bölüm seçimi için sayısal yani fen bilimleri tercih edecek olan öğrencilerin kesinlikle fizik kimya ve matematik gibi derslere ilgisinin olması ve bu derslerden bir şekilde başarı ile geçmesi gerekmektedir. Sadece matematiğe ilgisi olan öğrenciler böyle bir tercih yaparak ilgisi olmayan dersler ile baş başa kaldığında yaptığı en büyük hatayı da anlamaktadır.  Fakat bazen geri dönüşü olmayan bu yolda ilerlemek öğrenciler içinedir hale gelmektedir.  Lisede seçilecek bir diğer bölüm ise türkçe matematik yani eşit ağırlık olarak karşımıza çıkmaktadır.  Özellikle sayısal olarak sadece matematiğe ilgisi olan öğrenciler bu konuda en iyi tercihi bu bölüm ile yapmaktadır.  Ayrıca bölümde yer alan hukuk seçeneği de bölümün tercih sebepleri arasında yer almaktadır.

Lise bölüm tercihi için bir başka seçerek de sosyal bilimler olmaktadır.  Tarih coğrafya gibi sosyal ağırlık bölümlere ilgi duyan öğrenciler için bölüm oldukça isabetli bir seçim olacaktır.  Bunlar haricinde sadece dil konusunda kendini geliştirmek isteyen ve dil seçeneği ile yol almak isteyen öğrenciler için genelde ingilizce ağırlıklı dil bölüm tercihi yer almaktadır.  Dil bölümünden mezun olanlar için de birçok bölüm tercihi bulunmaktadır.

Lisede Alan Seçimi Ne Zaman Yapılıyor?
5 (100%) 2 votes

Henüz yorum yapılmamış.